Foredrag, møder og byvandringer
Tirsdag den 6. maj 2025. kl. 19.00-21.00. Festsalen, Wiedergården.
Foredrag om Befrielsen for 80 år siden. 116 medlemmer deltog.
Historiker og formand for Frihedsmuseets Venner, Niels Gyrsting fortalte om de hektiske dage i maj 1945. Mange autentiske fotos.
Dragør Kirkekontor havde tilbudt, at gæsterne den aften kunne benytte kirkens P-pladser.

Aftenens gæst fortalte, at allerede som ganske ung var han begyndt at samle på effekter fra Besættelsestiden, og der nu er blevet til en anseelig samling. Niels Gyrsting har skrevet mange bøger, og han har hjulpet med redigering af et utal af bøger, heraf flere sammen med foreningens formand, Dines Bogø.
Foredraget generelt om Befrielsesdage landet rundt
Før pausen gennemgik Gyrsting opdeling af Danmark i regioner efter Briternes ønske. En opdeling, der anvendes stadig i dag af Hjemmeværnet. Vi fik vist mange eksempler på forskellige armbind, der var anvendt rundt omkring i landet. Det meste kendte armbind blev primært anvendt i Region 6 (Storkøbenhavn), på Sjælland, Fyn og i Sønderjylland.
Besættelsesmagten havde fundet flere lagre med armbind, og derfor måtte man lokalt i hast i maj 1945 fremstille nogle alternative, der ikke kunne forveksles.
Fokus op Amager
Efter pausen fortalte Niels Gyrsting om Region 6, Afsnit 4 Amager, der bestod af ca. 2.200 mand, der igen var opdelt i 13 kompagnier. Gyrsting nævnte, at specielt de fem B-kompagnier, der var ledet af kommunister, satte deres præg på organisationen. Det blev mest synlig, da man ca. en uge efter Besættelsen oprettet en forening af modstandsfolk fra Amager under navnet AMPA, AMagers PArtisaner.
Det skabte en del forvirring, der stadig ses i dag, hvor man ved højtideligheder bruger betegnelsen AMPA om modstandsbevægelsen på Amager. Meget hurtigt i 1945 tog mandskab i de ikke kommunistiske kompagnier afstand fra betegnelsen, og mandskab i A og R kompagnierne forlod eller undlod at melde sig ind i den "selskabelige politiske mindeforening AMPA", der også fungerede som paraplyorganisation for de hjemmeværnsforeninger, der havde udspring i modstandsbevægelsens kompagnier.
Fire dræbte fra Sydamager i maj 1945
Gyrsting fortalte også om de fire dødsfald i Dragør i majdagene 1945. Bl.a. om den kun 17-årige Dirch, der blev skudt på Engvej ved 22-tiden den 4. maj. Ofte omtalt som skudt af HIPO fra baghold, men det var et vådeskud.
Senere samme nat blev en modstandsmand fra Ullerup skudt i en lastvogn på Amagerbrogade på vej til Christiansborg, som hans kompagni skulle være med til at bevogte. Igen "skudt af HIPO", men i dette tilfælde var der også tale om "Friendly fire".
Efter kapitulationen (lørdag den 5. maj 1945 kl. 8 dansk sommertid) blev rigsdagsbetjent Holger Kampmann Arnild skudt ved 12-tiden i Nyby ved brandstationen. Efter krigen ledte Tårnby Politi i Tyskland efter "den udpegede gerningsmand, en Gestapomand, der efter sigende skulle hedde Schmidt". Sagen blev henlagt i 1947. Også i dette tilfælde, var den officielle version ikke den rigtige.
Den 28. maj blev en ung modstandsmand fra Sundby skudt på Engvej af en kammerat, fordi denne fumlede med sin maskinpistol. Igen blev Dr. Poul Dich hastetilkaldt, men der var intet at gøre. Modstandsmanden fra kompagni R1 var indkvarteret i Villa Pax på Annasvej, og R1 og R2 med kompagnichef Alesio Micheli Caparni i spidsen, var med i Sundby Kirke til begravelsen.
Ellen Nielsen og Werner Dalsgaard
Mange havde i TV bemærket de modstandsfolk, der blev hyldet i Mindelunden den 5. maj 2025. Niels Gyrsting, der var med både i Domkirken og i Mindelunden, hilste på Werner Dalsgaard fra Dragør, som han siden oktober 2003 har haft venskab til. (Werner Dalsgaard arrangerede Den Danske Brigades 60 års jubilæumsfest, der blev holdt i Wiedergården, og hvor Dragør Historiske Forening havde inviteret Niels Gyrsting til at lave en udstilling om Brigaden).
Efter indlægget var der flere spørgsmål om Dragør og transporterne til Sverige i oktober 1943. Herunder Gestapos jagt ultimo juli 1944 på fiskere og medhjælpere, der bl.a. bevirkede, at Ellen Nielsen fra Rønne Allé blev anholdt og ført til Kz-lejren Ravensbrück.
Aftenen sluttede med en stor tak til Niels Gyrsting, der også kunne medbringe nyt til privatsamlingen i form af originaldokumenter fra 1945, der har tilhørt Edvind Kræmer. Et par flasker blev overrakt, som kan nydes, når der skal laves søgning i den store samling, når en af de mange daglige forespørgsler skal besvares.
Tak for et spændende foredrag leveret af historiker med dyb indsigt
Niels Gyrsting havde medbragt udvalgte effekter fra sin privatsamling. Der var armbind fra modstandsbevægelsen på Amager, herunder fra kompagniet A3, der geografiske dækkede Store Magleby og Dragør. Der var stålhjelme fra A3 og fra det kommunistisk ledede kompagni B4. Mange bøger, uniform samt lovliggjort engelsk maskinpistol og en håndgranat.
Se den store billedreportage fra aftenen i link i toppen af siden. På grund af de mange tilmeldte havde vi opstillet en ekstra skærm i Strøget op til salen.


