Foredrag, møder og byvandringer

Tirsdag den 9. april. 2024. kl. 19.00. Festsalen, Wiedergården. Dørene blev åbnet kl. 18.10.

Hollænderne på Frederiksberg v/Stadsarkivar Caspar Christiansen

Dragør Kirkekontor havde tilbudt, at deltagerne til foredraget den aften kunne benytte kirkens P-pladser.


LINKS

Omtale: Dragør Mediehus 10. april 2024 Omtale: Dragør Nyt. 17. april 2024 Fotos fra aftenen (Ole Larsen & Dines Bogø) Afholdt guidetur på Frederiksberg Se her: Jubilæum. Film 1951

116 medlemmer hørte en veloplagt Stadsarkivar Caspar Christiansen fortælle om forbindelsen mellem Hollænderne fra Amager og Frederiksberg.

Først en gennemgang af området uden for København med landsbyen Solbjerg, Frederiksberg Slot m.v.

I 1651 inviterede Kong Frederik d. III familier fra Hollænderbyen på Amager til at oprette en "Ny Hollænderby". De 20 familier etablerede sig i 10 gårde på begge sider af Allégade. Ladegården blev omtalt.

Selv om nybyggerne fik priviligier, som de havde på Amager, lykkedes projektet ikke. Krige og brande trak det økonomiske grundlag væk og kongen fjernede privilegierne.

Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø
Dines Bogø

Frederiksberg blev etableret som kommune i 1857, men i mange år markerede man etableringen i 1651, bl.a. ved et daglang stort arrangement. Den legendariske og mangeårige borgmester Arne Stæhr Johansen havde sørget for en stor fest hele lørdagen den 2. juni 1951.

Fastelavnsryttere og piger i Amagerdragter var inviteret. Gudstjeneste med kongeparret i den Hollandsks inspirede kirke. Optog på Frederiksberg Allé og opvisning på Frederiksberg Stadion.

Det hele sluttede med en stort asfaltbal på Frederiksberg Runddel og fyrværkeri.

Senere har det været andre markeringer, men 300 års jubilæum i 1951 slår alt. Se også jubilæumsfilmen her.

Formanden, Dines Bogø fortalte kort om sit bekendtskab med Frederiksberg, og at erfaringer med særlig personalet på Frederiksberg Stadsarkivar er helt i top. Venlige, hurtige svar og tilsendt materiale efter kort tid.

På bestyrelsens vegne bød Berit Libnau velkommen og takkede for efterfølgende for et spændende foredrag, hvor der kom mange nye detaljer bla. om typen af privilegier i 1651. Renee Schwaner sørgede for en hilsen fra foreningen.

Mange medlemmmer gav udtryk for glæde ved foredraget og ønskede, at Caspar Christiansen kom en anden gang med et lige så spændende emne.