Navngivning af anlæg
Søndag den 17. december 2000. kl. Navngivning af anlægget ved Dragør Hjørnet
Mange forslag fra medlemmerne. Bl.a. Redaktør Chr. Nicolaisen (1857-1944)
Chresten Nicolaisen (1857-1944), der var ansat ved Post- og Telegrafvæsenet (Jylland, Fyn, Sjælland), kom til Dragør i 1884 som Postekspeditør og telegrafbestyrer. Familien var fra Thy. Hans far gårdmand Nicolai Nielsen døde 1920 92 år gammel. De sidste år boede faderen i Dragør, og han blev begravet på Dragør kirkegård.
Chresten Nicolaisen boede i Højerup (bygning nedrevet i 1955-1956 og erstattet af Dragørhjørnet), hvor der var postkontor og telefoncentral. I 1897 byggede han villaen på Stationsvej 8.
Han var medstifter af foreningen Dragørs Fremme i 1887. Da han efter sigende var beskeden af natur, valgte han sekretærposten. Dyrlæge F.J. Madsen blev formand. Det var den forening, der i 1900 stensatte Nordre væl. Foreningen udnævnte ham til æresmedlem i 1934.
Nicolaisen var aktiv i mange foreninger og organisationer (bl.a. medlem af Amagerbanens repræsentantskab, formand for Fredningsnævnet for Københavns Amt, formand for Dragør Huslejenævn, Amager Turistforening).
I 1890 stiftede han sammen med hotelejer Johan Hertz Rander "Aktieselskab Dragør Søbad". Søbadet lå ud for Rønne Allé indtil 1932.
Mest kendt er han dog nok for udgivelsen af "Amagers Historie" i 3 bind. Udgivet med støtte af Carlsbergfonden 1907-1915. I en lang årrække var han medindehaver og redaktør (fra 1905) af Amager Bladet /Amager Avis.
Nicolaisen skrev mange artikler og indlæg til forskellige blade og bøger. Bl.a. forfatter til "Dragør Bys 500 Aars Jubilæumsskrift".
Han interesserede sig ikke kun for fortiden. Fremtiden havde også hans interesse. Han var en ivrig fortaler for at jernbanen skulle føres til Dragør. Dette synspunkt blev dog ikke delt af de øvrige bestyrelsesmedlemmer i Dragørs Fremme.
Dragørs første vejviser udgav Nicolaisen allerede i 1910. Den første udgave var dog for moderne. Nicolaisen havde tildelt husnumre til de forskellige ejendomme i Dragør. Oven i købet på den rigtige måde med lige nr. til højre og ulige til venstre. I Nicolaisens senere udgaver årene efter forsvinder husnumrene og erstattes af matr.nr.
Charles Hansen (der byggede "Villa Fyrbakken" på Ndr. Strandvej 1 omkring 1901) fortæller, at Nicolaisen ofte gik rundt i byen og talte med de lokale og tilflytterne. Han kom meget hos Charles Hansens, hvor han opsamlede forskellige sten på grunden, der dengang gik helt ned til Øresund.
Dragør kommune bad i 1930 Nicolaisen om sammen med byens vejudvalg, at fremkomme med forslag til nye gadenavne til afløsning af de gl. Københavnske navne i den gl. bydel.
I 1934 flyttede han til Nørrebro, hvorefter hans datter og svigersøn Else og Osvald Arnbo overtog ejendommen, som fra 1906-1963 fungerede som telefoncentral (Nicolaisen var central-bestyrer fra 1909-1934).
I 1981 blev der opsat en mindeplade på huset på Stationsvej. Dragør kommune har også hædret Chr. Nicolaisen ved at bekoste vedligeholdelsen af hans gravsted på Assistents kirkegård. Nicolaisens er selvfølgelig nævnt blandt de navne, der står på mindestenene (opsat 1912) ud for Elisenborg.
Dragør kommune har tidligere (i kraft af vedligeholdelse af gravstedet) tilkendegivet deres respekt for hans initiativ og virke. I år er det samtidig 100 år siden Nicolaisen for alvor begyndte, at skrive på Amagers Historie, dengang han stoppede sin ansættelse ved Post- og Telegrafvæsenet.
Han var også medlem af Amagermuseets bestyrelse fra 1914-1938, men nåede ikke direkte tilknytning til Dragør Museum før han rejste til København.
Ved Nicolaisens 70 år fødselsdag den 7. februar 1927 blev Nicolaisen hyldet i Dragør Posten af: redaktør Kaj Holbech, direktør Kai Lippmann, forretningsfører Axel Hermann, overlærer C.C.Petersen, gårdejer C.Z. Jansen, formand for Dragør kommunalbestyrelse kaptajn A.M. Agerlin, bankdirektør G. Marckman Hansen, stationsforstander J.P. Kure, stationsforstander O. Larsen, redaktør Joakim Aagaard og boldklubformand Jens Holbech.
I 1974 skrev nu afdøde æresborger og lokalarkivar Svend Jans:
I foreningens "Dragørs Fremme" sad F.J. Madsen i ledelsen sammen med postmester og telegrafbestyrer Chr. Nicolaisen, der var den egentlige stifter af denne forening. Nicolaisen var en kyndig og meget flittig skribent på det historiske felt og har efterladt sig en højt værdsat produktion, som vi alle støtter os til i dag.
Chr. Nicolaisen kom til Dragør fra Jylland i 1884 og fik sit virke i den gamle skipperby gennem en lang årrække. Med sin interesse for historie blev han fængslet af lokalhistoriens rige fortid, samtidig med at han gennem de foreninger, han var engageret i, og gennem sin skribentvirksomhed var kritisk overfor byens mangel på udvikling.
Efter 20 års grundige akrivstudier udgav han i 1910-1915 med støtte af Carlsbergfondet sit hovedværk "Amagers Historie" i tre bind. Her har han samlet øens historie fra oldtiden til omkring år 1900. Endvidere foreligger der fra hans hånd adskillige artikler i faglige tidsskrifter, og han har udgivet flere mindre publikationer